Nordamerikas indianer

Siouxerna

2014-02-20 16:57 #0 av: [Sol69]

Indianer trodde inte på någon gud, de trodde på andar. Man ansåg att allt hade en ande, ett djur en sten även vatten hade en ande...

 Man hade olika ritualer att hedra de olika andarna på. Det högsta väsendet hos Siouxerna är Wakan Tanka, den store anden. Han har tre namn till efter som Siouxerna heliga tal är fyra: Den högste guden, verkställaren och skaparen. Den store anden är på en gång alla gudar , goda och onda. Andarna är odödliga.

Det finns fyra grupper av gudar och fyra gudar i varje grupp. Alla dessa är Wankan Tanka. Den första gruppen är: De högsta gudarna, stenen, jorden, himlen och solen. Den andra är: De förbundna gudarna som består av månen, vinden, (den sköna solen och månens dotter), (den bevingande som är åskan och blixten).

Den tredje: kallas underordnade gudar, till dem tillhör buffeln, björnen, de fyra vindarna, och virvel vinden. Den fjärde: de guda lika, som omfattar själen, anden. Det finns även onda väsen av olika slag: troll, monster, vatten andar och dvärgar. Deras ledare Lya, tornadon, den förhärjade virvelstommen.

En av Siouxerna mest kända legender är den vita buffelflickan, hon som skänkte folket den heliga fredspipan. De var två Siouxspejare som mötte en ung vacker kvinna klädd i de vackraste kläder. På ryggen bar hon ett föremål inlindat i skinn. Kvinnan sade: -Jag tillhör buffelfolket och har kommit till jorden för att tala med Siouxerna och framföra ett viktigt budskap till dem. I morgon vid soluppgången skall jag komma till ert läger. I lägret gjorde man i ordning en tipin efter kvinnans föreskrifter.

När solen blev synlig i öster uppenbarade kvinnan sig. I högra handen höll hon ett pipskaft, i den vänstra ett rött piphuvud. Lägrets hövding, Buffel-som-går-på-bakbenen, hälsade henne välkommen. Kvinnan talade till Siouxerna och berättade att den store anden utvalt dem till mottagare av den heliga pipa hon hade med sig. En pipa som skulle vara en bild för fred och hjälpare i nöd. När hon lämnat lägret, förvandlades hon till en vit buffelkalv som skuttade i väg över kullarna.

Det var den sköna solens och månens dotter. Denna pipa är ännu bevarad av ättlingar till Buffel-som-går-på-bakbenen, enligt dem så hände detta tio generationer tillbaka i tiden (under hälften av 1600-talet). Pipan förvaras tillsammans med andra heliga saker i ett skinnpaket ännu i dag. Siouxindianerna tog drömmar på alvar och rättade sig efter dem; drömmarna var inspirerade av högre makt. Drömmar om tex djur förde med sig vissa förplikterser, men att drömma om åskan var det ödesdigraste av allt.

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-02-20 17:36 #1 av: Twinflamewolf

Den här artikeln gillar jag skarpt, tack som delar med dig Sol Sol


Anmäl
2014-02-20 17:42 #2 av: [Sol69]

Tänkte att den kunde passa här inne också..

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-02-20 19:59 #3 av: JohannaEkroth

Tack för intressant läsning Sol! Stjärnor

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2014-02-20 20:04 #4 av: [Sol69]

Kul att att du tyckte om den Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-02-21 05:25 #5 av: Cahira

När jag läser om vindarna kom jag att tänka på "min" vind, en vind som alltid känts som att den lever, talar till mig och verkar alltid dyka upp när jag behöver den som mest. 

En av mina vänner var ute en kväll för nåt år sen och sa "Nu vet jag vad du menar med din vind, jag kände den ikväll! Den var SÅ du och det kändes som att du var med mig!" Tydligen hade den vännen haft fula tankar den kvällen men ändrade sig när hon kände "min" vind och har inte tänkt tankarna sen dess. 

Jag minns en gång när jag först började känna igen vinden. Jag var ute och lekte och vinden kom lekfullt som om vinden bad mig följa den på äventyr. Jag ville så gärna men jag visste att mina föräldrar skulle bli arga och oroliga om jag försvann. Enda sen den dagen är jag sugen på att gå dit "min" vind tar mig. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.