Nordamerikas indianer

Verkligheten

2014-02-20 12:36 #0 av: Twinflamewolf

Många har idag ett stort intresse i olika ursprungsbefolkningar men ofta glömmer vi bort att deras liv är ingen dans på rosor tvärtom men vi är ofta påverkade av filmens värld och det här har retat många i olika rersevat och man anser att den vite mannen ofta leker med deras liv.

Även om många uppskattar att vi intresserar oss och många vill gärna dela med sig av sitt arv,berätta om hur det var förr och hur det är i nutid men tyvärr kliver den vite mannen in i reservaten helt utan respekt för dom människor som bor och lever där så jag är inte förvånad över att många är så reserverad som dom är gentemot den vite mannen.

Under en resa till Navajo var det ett gäng turister i Monument Valley dom levde rövare och lekte cowboys och indianer på plats för dom tyckte väl att det lämpade sig att kunna göra så när dom var i reservatet.

Allt sånt där är oerhört respektlöst för vi ska komma ihåg vad dessa människor vart utsatta för och hur många sår som aldrig någonsin kommer att läka.Minnen från svunnen tid där förfäder i just Navajo tvingades bort från reservatet under grym tortyr åren 1864-68.Den sk Long Walken som satte djupa spår hos dessa människor vilka lever kvar än idag.Dessa människor hölls fången i Bosque Redondo,man tilldelades rutten mat så folket blev sjuka,man sköt ner både män,kvinnor och barn om den minsta lilla protest kom i den vite mannens värld.

Vad jag vill är att vi ska vara uppmärksamma på att det här är människor med känslor och liv och besöker vi deras land ska vi exempelvis inte komma in och leka som denna gruppen gjorde det är att vara hänsynslös och utan kunskap om vad dessa människor utsatts för och forfarande gör.

Än idag pågår tvångsförlyttningar,där man helt enkelt tvingar människor som saknar allt från sina hem.Många gånger ser den vite mannen med spänning på indianers liv men deras liv är allt annat än spännande.Det är en enorm fattigdom på många håll och även om många idag sökt sig från reservaten finns massor med människor som lever i obygden som man gjorde under 1800-talet.

Filmens värld har målat upp en väldigt falsk bild av hur det i verkligheten är,filmen lurar människan att tro det är spänning och dramatik medan verkligeheten består av enorm tragik och är så långt från filmens värld man bara kan komma.

( Jag Kopierar in en text från min hemsida som beskriver hur det kan se ut än idag )

Jag har bevittnat mycket tragiskt i reservatet,många hemlösa utlsagna som är slavar under alkohol eller annat missbruk. Inte så konstigt om man tänker efter hur dom människorna behandas av vite mannen.


Jag brukar berätta om en fruktasnvärd händelse jag blev vittne till,den grep sånt tag i mig så jag kan än i dag inte släppa den utan vill dela med mig om och om igen hur det går till många gånger där borta.


Storföretagen tjänar multum på kol och uran,man gräver och har endast pengar i sinnet vilket leder till tvångsförflyttnigar av människor som bott på sina marker i generationer. Man förgiftar drickvatten,man förgiftar natur och människor blir sjuka och många gånger dör.


Det finns platser i reservatet som dygnet runt är avstängda för det är så förgiftat att ingen får sätta sin fot där en endaste sekund och det säger en hel del om hur vite mannen skövlar deras vackra landskap.


En man som bodde i sin enkla lilla hogan på den mark hans förfäder alltid bott. En äldre man helt ensam och saknade precis allt. Där just på hans lilla täppa där skulle minsann storföretaget Pea Body fram och resultatet blev minst sagt dramatiskt.


Mannen föll ner på sina bara knän,han bönade och bad om att få bo kvar i sitt enkla hem.Ett hem som saknade rinnande vatten och bestod av jordgolv samt utedass.


Mannen var fötvivlad och grät floder vilket ledde till att man tillkallade polis. Han utgjorde inget som helst hot utan grät över att hans hem skulle jämnas med marken och hade ingen annanstans att ta vägen.


Jag trodde inte mina ögon när polis kom och grep honom och förde bort som om han skulle utgöra ett hot för han grät och föll på sina knän i hopp om mänskilghet att låta honom bo kvar på sin lilla täppa som funnits i många generatationer bakåt.


Han fördes bort och det tog inte många sekunder innan man med bulldozers jämnade hans hogan till marken.man skövlade även en helig plats som Navajos är så rädda om och använder under ceremonier.


Vad som hände med mannen sen vet jag inte men jag grät så fruktansvärt att jag till sist spydde för jag blev så illa berörd. Hur kan man göra så mot människor som saknar precis allt.Jag har inte ord för den händelsen jag bevittnade för det var fruktansvärt att se.En vänlig man bli bortkörd från sitt eget hem//

Sånt är vrdagsmat för dessa människor och därför anser jag det är av vikt att informera om den verklighet som råder i olika reservat.Jag har mest erfarenhet av just Navajo och inte så mycket av andra reservat men detta finns överallt och är ett stort tragiskt problem i deras vardag.

Det är så ofantligt mycket vi tagit från dessa människor ta bara Shamanismen där kurs efter kurs växer upp,där den ena boken efter den andra dyker upp och kallar det för ursprungs Shamanism vilket inte alls stämmer alla gånger eftersom deras tro sällan finns nerskiven och har i generationer förts vidare från mun till mun.

Många tjänar dryga pengar på en tro som inte alls är komplett och är något ursprungsfolk normalt inte står för med några undantag.En äkta Shaman tar inte betalt för sin hjälp och insats men enligt tradtion kan man istället ge gåvor i form av mat eller annan nödvändighet som dessa människor så ofta saknar.

Indianskt hantverk samma där den vite mannen själ deras ide'er och kallar det sen för äkta indian hantverk och det här retar upp många som försöker få en liten inkomst på att tillverka hantverk.

En del säljer och säger dom själva tillverkat medan andra med ren lögn påstår att det är tvättäkta hanverk från någon stam.

Man utnyttjar till max,man söker spänning i en vardag och verklighet där människor varje dag får kämpa för sin överlevnad.Man leker med deras tro,kultur och arv och vänder vi på den tanken skulle inte vi uppskatta om dom kom till oss och gjorde likadant.

Jag brukar ofta ta upp detta just för att vi ska förstå att en förskönad bild många gånger målas upp av både böcker,kurser och filmens värld.Att vi ska sätta oss in i att det här är deras liv och vardag precis som vi lever vårt i våran vardag.

Att vi ser allvaret i deras verklighet och inte utnyttjar dessa folk för egen vinning eller på något vis leker deras liv för vi tycker det verkar spännande tack vare filmens fantasi som målat upp en helt galen bild av hur livet verkligen ser ut i olika reservat.


Anmäl
2014-02-20 20:10 #1 av: [Sol69]

Tack för intressant läsning TW Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-06-14 09:36 #2 av: iddji

Jag hatar att vi europeer förstör så mycket överallt. Lakotafolket försöker bygga upp en bisonhjord igen. Lyckas de kan de få kött, ull att spinna av och skinn. Finns det inga som skulle vilja hjälpa till med detta. Skulle vara roligt om vi blev en grupp. Se vidare mitt tidigare inlägg.


Anmäl
2014-06-15 08:06 #3 av: Twinflamewolf

iddji tack för dina fina ord om dessa underbara folk,läste ditt andra inlägg och hoppas nån vill haka på.Själv är jag upptagen i Navajo dit både min energi och tid går just nu men har donerat en slant till One Spirit Organization och vi behövs så väl i alla reservat för det är verkligen tragiskt hur dessa människor blivit behandlade i generationer.

Man kan tycka att i nutid borde mer öppenhet och förståelse finnas men icke man kör bara över,skövlar deras hem och tvångsförflyttar för att storföretag ska tjäna pengar på exempelvis kol och uran.

Det här skövlandet förgiftar marker och dricksvatten,folk dör av än det ena och än det andra bara för den vite mannen ska ta för sig av vad som är deras land,pengar styr allt så man glömmer helt bort människan.

Man kör sönder små enkla bostäder,man kör sönder heliga platser som är så oerhört viktiga för detta folk.Det är en stor tragik man med ord inte kan beskriva utan måste vara på plats för att se hur verkligheten är.Ska sprida din information om One Spirit för hjälp behövs verkligen Blomma


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.