Nordamerikas indianer

Hupa

2012-08-16 03:08 #0 av: Gittan

Det hände sig cirka 1000 år efter Kristi födelse att en grupp människor vandrade från norra Amerika hela vägen till norra Kalifornien. Det var en vandring fylld av faror och strapatser.

Hupaindian

De nådde så småningom Hoppa Valley i Kalifornien där de stannade. De pratade Hupa vilket är ett språk inom de Athabaskiska språken. Med andra ord så ingår Hupa i en stor grupp indianspråk som hör hemma i västra Nordamerika. Denna grupp indianspråk är den näst största språkfamiljen i Nordamerika om man ser till antalet talare och har dessutom den näst största geografiska spridningen över Nordamerika.

Hupaindianerna levde ett eget liv och hade bara kontakt med de infödda i området. År 1849 förändrades allt. Då hade man upptäckt guld i området och det strömmade till en massa gruvarbetare. Det blev en massa bråk och stridigheter. År 1864 undertecknade USA:s regering ett fördrag som erkände Hupastammen suveränitet till sitt land. Det blev reservatet Hoopa Valley Indianreservatet. och där bor Hupas fortfarande.

Byggnad

Hupa bygger sina traditionella hus av rödved och cederträ. De väver sina kläder av björngräs. Levebrödet är i första hand lax som de traditionellt fångar i triangulära fiskenät och mjärdar.

Hupaindian

Källa: Svenska Wikipedia 16 augusti 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-08-16 13:10 #1 av: Leffe

En indianstam som jag aldrig hört talas om. Tack fför den informationen om stammen

Anmäl
2012-12-08 18:26 #2 av: JanGBG

Detta var helt nytt för mig med.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.