Övrigt

Vilda västern i böcker och på film del 1

2012-08-11 23:10 #0 av: medde

Vad är western för dig? Jag menar nu inte vad vilda västern är för något utan jag menar i bok- och filmform. Själv skulle jag dela upp det i olika grenar - dokumentärt, som man oftast bara hittar i bokform, fantasi, som man hittar både i bok- och filmform.

Bland det sistnämnda kan man också räkna myter som vidareutveclas med hjälpa av - just det fantasin.Många gånger är det mycket intressant att läsa faktaböckerna. De skiljer sig väldigt mycket från filmerna vi sett på bio eller i TV-serierna. Tror det kan bero på att det "säljer mer" att göra saker med pang-pang utan riktig förankring.

I en film är det egentligen inte så mycket handling med eftertanke. Snarare är det bara rida, skjuta, döda och det finns alltid en hjälte. Tycker mycket om att se sådant själv.Ja detta är vad jag tycker om western i böcker och på film.

Vad säger då expertisen? Western är en genre inom litteratur, film, tecknade serier och liknande som bygger på Vilda Västern samt händelserna under tidsperioden, men också myterna kring den. Genomgående teman är anarki och laglöshet, människans kamp mot naturen (till exempel byggen av järnvägar och telegrafledningar) och ensamma hjältar.

Den mesta handlingen utspelas i den västra delen av USA och oftast under 1800-talet och tiden före inbördeskriget. I många handlingar kommer inbördeskriget in mer eller mindre. Detta trots att den delen av USA inte var så påverkad av kriget.

Oftast är den enkla handlingen om personer som rider från plats till plats. Det enda de äger är hästen och revolvern. En av de viktigaste delarna i en westernfilm är faktiskt landskapet. Det är inte många filmer där inte landskapet finns med, om inte annat som bakgrund. Många händelser utspelas i det hårda ökenlandskapet.

Västernstad

När det gäller städerna i filmer ser vi sällan hela staden utan mest isolerade byggnader som en ranch, en bank, en saloon, ett fort, ett sheriffkontor, ett fängelse eller ett hotell.Viktigt i filmerna är olika vapen, hästen, prostituerade och så den berusade gamlingen samt en religiös pastor.

Gemensamt för de flesta filmer är att vildmarken skaq tämjas. Civilisationen gör om naturen, vilket drabbar t ex indianerna som ville ha naturen orörd. De passade alltså inte in utan ska förgöras och kuvas. Det finns inte många filmer där indianer är något bra och det finns inte många filmer där indianer är hjältar. Kan jämföras med filmer från andra världskriget där de allierade var goda och de tyska och japanska soldaterna onda. Tillbaka till western-genrén. Inga urspårningar tack.

Lagar vad var det? Det fanns knappast några. Däremot diverse hederskoder, som oftast bara vår hjälte kände till och följde. Familjen höll ihop. Det var viktigt att inge respekt även om man måste döda. Precis som i gangsterfilmer. Jaha då har vi spårat ur igen.

Buffalo Bills show

Det sägs att den "påhittade" western började med Buffalo Bills västernshower. Alltså redan från 1883. En av de första spelen om västern var Präriens spejare av Buffalo Bill och Texas Jack Omohundro. Inom litteraturen var det The Virginan av Owen Wisters som starta den litterära delen. Det fanns en skrift redan tidigare faktiskt och det var Den siste mohikanen av James Fenimore Cooper 1826. Felet var nog att där var ju indianer hjältarna. Den litterära delen har alltså en lång tidsrymd och fanns alltså långt innan film var påtänkt.När det gäller böcker så är Louis L'Amour en av mina favoritförfattare.

Detta var del 1 om Western i litteraturen och på film.

Text EvaG Avatar för EvaG

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-08-12 13:35 #1 av: Leffe

Mycket bra. Ser med spänd förväntan fram till del 2

Anmäl
2012-08-12 13:37 #2 av: medde

Tycker också det här var toppen bra! Bugar och bockar till EvaG som skrev denna artikel, samt ett instämmande nick om en stor förväntan av del 2

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-12-27 20:29 #3 av: Solbacken1

Kan rekommendera  Karl May som skrev många böcker i detta ämne. Egentligen är de reseskildringar( med karta som man kan följa "på riktigt"). Men det finns också en berättelse om indianen Winnetoo och han "vite" vän Old Shatterhand. Detta är böcker och filmer som "alla" tyskar har läst och sett.

Anmäl
2012-12-29 22:20 #4 av: JanGBG

Är dom inte lite gammla? Käns inte riktigt i samma klass som tex. "Mod i Barm"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.