Övrigt

Indianhästar

2012-06-14 10:12 #0 av: Gittan

Som indianska hästar räknas de hästar där Nord- och Sydamerikas urbefolkningar genom avel av vilda hästar gjort förädling

Nez Perce-krigare till häst

Indianerna var duktiga på att avla fram olika sorters hästar och många stammar dyrkade hästarna högt. Än idag finns hästraser som utvecklades av indianerna, bland annat den tigrerade, prickiga Appaloosan. Indianerna var även kända för att kunna ta vara på de brokiga färger som skäck (fläckig) eller tigrerad (prickig), något som avlades bort hos de flesta andra raser i Amerika.

De indianska hästarna hade ett otrpligt mod och bra intelligens, något som var oumbärligt för indianerna som inte bara använde sina hästar till riddjur eller packdjur utan även i strid.

Fossilfynd visar att hästar var vanliga i Nordamerika före den senaste istiden, men att de dog ut runt 11 000 f.Kr. Den dominerande teorin är att de flesta hästarna vandrade över till Europa och Asien då det fanns flera landbryggor mellan kontinenterna, och de hästar som fanns kvar blev bytesdjur för människor.

De första hästarna som kom tillbaka anlände med Christofer Columbus expedition under slutet av 1400-talet, och senare också under koloniseringen under hela 1500-1600-talet. Många av de hästar som fördes in i Amerika släpptes lösa eller rymde vilket bildade stora hjordar med förvildade hästar på prärierna och stäpperna. Men indianerna som aldrig hade sett hästar förut var snarare rädda för hästarna och det var troligtvis en skrämmande syn att se en människa på ryggen på en häst.

Så småningom lärde sig indianerna av de spanska erövrarna massor om hästskötsel och ridning. De började utveckla egen teknik också. Genom handel eller infångning av de förvildade hästarna fick indianerna egna hästar. Nästan alla de hästar som indianerna höll sig med härstammade från spanska hästar, jenneter och även hästar av arabisktoch berber-ursprung.

Tiden gick och indianerna blev ett fantastiskt hästfolk. De behärskade avelstekniker som inte ens var fulländade i Europa. Nez Perce-indianerna var främst inom hästavel och utvecklade störst antal hästraser bland annat den berömda prickiga Appaloosan.

Många av indianernas hästraser försvann allt eftersom indianerna blev bortjagade och infångade av den amerikanska armén. Många hästar dödades av armén. Det blev ju så att då indianerna inte längre hade tillgång till sina hästar så försvann ju dessa raser.

En av raserna som finns kvar i dag är Appaloosan, som räddades med hjälp av några få exemplar som klarade sig.

Med tiden blev indianerna erkända hästfolk och behärskade avelstekniker som inte ens var fulländade i Europa. Nez Perce-indianerna var främst inom hästavel och utvecklade störst antal hästraser bland annat den berömda prickiga Appaloosan. Men efterhand som indianerna blev bortjagade och infångade av den amerikanska armén så försvann många indianska hästar. Många dödades av armén och då indianerna inte längre hade tillgång till sina hästar så försvann många raser. Enbart Appaloosan räddades med hjälp av några få exemplar som klarade sig.

Idag har man dock lyckats rädda Appaloosan och flera andra gamla indianska raser och genom olika avelsprogram och korsningsavel har man lyckats återföda kopior av de gamla indianska hästarna, bland annat Nez perce horse som man fick fram genom att korsa Appaloosan med orientaliska Achaltekeerhästar.

Bilden visar en Nez Perce-krigare till häst.

Källa: Svenska Wikipedia 14 juni 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-06-14 11:24 #1 av: Stander

En lite kul grej om indianhästar är siouxernas sätt att tänka. Det fanns, åtminstone längre tillbaka i tiden, inte något ord för häst i sioux-språket De hade ju aldrig sett någon. Däremot hade de hundar. Dessa användes även till dragdjur när de t.ex flyttade lägret. Ordet hund på siouxspråket heter "shunka".

När de så fick hästar så kallades dessa för "shunka wakan". Wakan är deras ord för något heligt och mystiskt. Deras högste Gud, det stora heliga där uppe, heter inte Manitou eller något sådant, utan Wakan Tanka. Så hästen fick alltså vara "helig hund".

Om ni har sett den fina indianfilmen A Man Called Horse, där Richard Harris spelar engelsk aristokrat som tillfångatas av siouxer, så blir hans namn i originalljudet just "Shunka Wakan", på engelska blir då hans namn "Horse".

Lite senare bör de ha fått ett ord för häst. Den kände krigaren Crazy Horse heter Tashunka Witko på sitt eget språk och hövdingen som på engelska heter American Horse heter Wasechum Tashunka. Det verkar då som ordet Tashunka betyder häst. Ord-delen "shunka" är fortfarande med.

Anmäl
2012-06-14 12:30 #2 av: medde

En mycket trevlig artikel. Men verkligt bra information om hästen.

Den här ska läsa igen lite senare under dag.

Mvh

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-06-16 03:53 #3 av: Leffe

Bra artikel och bra fortsättning av #1

Anmäl
2012-06-25 09:44 #4 av: Elpida

Kul läsning! Glad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.