Nordamerikas indianer

Black Hawk

2012-05-29 12:14 #0 av: medde

Saukhövding som föddes1767 i nordvästra Illinois. Maka-tai-meshe-kiakisk var hans indianska namn. I den här artikeln tänkte jag berätta lite kort om denna Saukhövding.

Hans far en Saukhövding som hette Pyesa.

Black Hawk utmärkte sig redan som ung att han var en krigare att räkna med, redan som 15 åring tog han sin första skalp. Strax därefter blev han ledare och deltog i flera krigsföringar mot  bland annat Osage och Cherokeestammarna.

År  1804 överlät Sauk- och Foxhövdingarna sitt land öster om Missisippi till Förenta staterna, Vilket då dom skulle erhålla en årsränta på 1000 dollar varje år. Detta förkastade Black Hawk och flera andra medlemmar i stammen, då dom hävdade att det inte fanns en fullmakt i stammen att teckna detta avtal. Förutom det hävdade Black Hawk att den som var huvudförhandlare, William H Harrison, att ha "beskänt" dom så mycket med eldvatten att dom inte visste vad det var dom sedan skulle underteckna.

I kriget mellan Förenta staterna och England som var 1812 ställde sig Black Hawk och hans män bakom britterna, och deltog i slag som vid Fort Meigs, Frenchtown och sedan Fort Stephenson. Förenta staterna segrade och efter den segern över britterna öppnades landet  för dom vita nybyggarna.  Efter det förlorade slaget flyttade Black Hawk till den västa sidan av Missisippi floden. Men under april 1832 återvände han "hem"  med sig hade han lite över 2000 män, barn, och kvinnor.  Av dessa var det 400 krigare från den egna stammen och även cirka 100 krigare från Kickpoo och Potawatomkrigare. Målet var då Winnebagoindianernas byar. Där hade han tänk att odla majs samt jakt med även hopp att Winnebogakrigare skulle följa honom med på en "krigstig" mot dom vita.

Det fanns en stor styrka som som var med och höll koll hela tiden under general Henry Atkinson.  Black hawk sände ut några av sina män för förhandla.  Black Hawks män hade med sig en parlamentär flagga.  Indianerna blev beskjutna av soldaterna och en av indianerna blev dödad.  Denna händelse gav upphov till en händelse som blev kallad "Black hawks krig"  Detta krig var väldigt framgångsrikt till en början.

Men den 21 juli blev det en stor ändring då Black Hawks folk på cirka 500 krigare  hanns i fatt av Överste Henry Dodge. Detta skadde då kvinnor och barn skule föras över Missisippifloden.  6 indianer dödades och flera blev sårade.

Black Hawks och hans folk var nu avskurna från floden flodångaren samt förföljda av Attkinson män. Den 3 augusti utbröt en en strid i förtvilad strid som slutade med att över 150 indianer dödades eller druknade i denna strid. Flera även tillfångatogs,

Black Hawk klarade sig, men överlämnade sig vid ett senare tillfälle tillsammans med sina två söner till indianagenten i Prairie du Chien som ligger vid Wisconsin River. Black Hawk hölls fången  endast en kort tid.  Han frigavs redan 1833.

Efter det begav han sig österut och gjorde rundresor  och indianerna blev ett stort intresse för allmänheten och han fick träffa president Andrew Jackson i staten Washington.

Under samma år berättade han sina minnen som blev till en bok, som blev till en stor indiansk klassiker " Black Hawk  an Autobiography"

Black Hawk avled vid Des Moines River Iowa den 3 oktober 1838

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-05-29 13:30 #1 av: Leffe

Jätteintressant

Anmäl
2012-05-30 10:15 #2 av: Gittan

Ja det var verkligen intressant. Bra skrivet också. Hade ingen aning om Black Hawk, men självklart finns det ju fler än de stora kända indianerna som har påverkat indianernas historia.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-05-30 17:52 #3 av: EvaG

En mycket bra artikel att läsa. Tack för denna information.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.