Sydamerikas indianer

Mayaindianerna

2012-03-12 13:44 #0 av: EvaG

Maya är befolkningen i den främsta historiska mesoamerikanska civilisationerna. Maya var olika folk som hade religionen och kulturen gemensamt och som talade något av de 31 olika mayaspråken.

Mayaindianerna fanns i södra Mexiko och i centralamerikanska länder. Mayaindianerna var inte ensamma om makten i Mesoamerika, utan delade den med bl.a. mangueroch Huastec, azteker, olmeker ochchol som var andra mesoamerikanska folk.

Ett ursprungligt mayafolk hade under århundraden kommit att isoleras i olika stammar, som ofta levde under i övrigt skiftande betingelser. Maya hade sin storhetstid under åren 250-950. Då hade man uppnått ett storslaget civiliserat samhälle med mäktiga tempel och pyramider.

Jordbruket var det främsta försörjningssättet för Mayafolken, likaså biodling och fiske. Den viktigaste grödan var majs, som var den viktigaste basfödan och som hade en stor kulturell och reliigiös betydelse. Andra grödor som odlades var bönor, tomat, paprika och squash. Alla grödorna odlades på ett och samma ställe för att undvika att jorden utarmades i det ohälsosamma klimatet.

Mayaindianerna levde under flera tusen år, men det löst sammanhållna mayanska "riket" tog definitivt slut i och med den spanska erövringen av Centralamerikapå 1500-talet. Det sista mayanska kungadömet intogs dock så sent som 1697. Mayaindianerna drabbades i stor utsträckning av spanjorernas tvångskristnande. Missionärerna brände deras skrifter och förstörde många gamla tempel för att bygga katolska kyrkor ovanpå ruinerna.

Vissa gamla mayanska traditioner lever vidare än idag hos de gamla mayaindianernas ättlingar. Dessa lever kvar på Yucatánhalvön och i Guatemala, där de bor i små byar som ser ut ungefär som för tusen år sedan. De har även kvar delar av sin gamla religion, men den har fått en stark katolsk prägel. De känner sig förtryckta och diskriminerade. Deras levnadsvillkor är generellt sett mycket sämre än hos den övriga befolkningen.


År 1992 fick mayaindianen Rigoberta Menchú motta Nobels fredspris för sin kamp för mayaättlingarnas rättigheter i Central- och Sydamerika.


Bild 1: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. 
Bild 2: Freddyballo This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Källa: Svenska Wikipedia 12 mars 2012

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2012-03-12 14:52 #1 av: medde

Wow! Vilken bra artikel om de hedersvärda Mayaindianerna.  Mycket reskpekt för dom! Den här komme rjag att läsa minst en gång till.

Tack EvaG för den här väldigt fina stunden jag fick i denna artikel,

Mvh

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-03-12 16:17 #2 av: JanGBG

Ja, det var en bra artikel. Vi "snöar" in så ofta på prärieindianerna, och får det till att det är indianfolken med stort I.

Men i verkligheten så Sydamerikas indian befolkning som är dom verkliga"Indianska rika kulturerna"

Anmäl
2012-03-23 13:28 #3 av: Eine

#2 menar du rik pga guldet?

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-03-23 15:15 #4 av: JanGBG

Guld i munUtrycket  "rika" var nog lite felplacerat.

Visst var dom rika på guld, men det var ju en betydligt mer utvecklad kultur, med ett skrivspråk, och ett väl organiserad samhälle. Det var ju riktiga Imperier. Det var så jag menade.

Anmäl
2012-03-23 15:18 #5 av: Eine

#4 ok

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-03-30 13:56 #6 av: StellaK

Tack för artikeln!

Anmäl
2012-03-31 11:31 #7 av: Eine

De där väggmålningarna på bilden påminner om väggmålningar i Egypten,har ni tänkt på det?

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.