Annons:
Etikettövrigt
Läst 13081 ggr
EvaG
3/2/12, 12:05 PM

Bisonoxen

Bisonoxen är ett kraftigt djur med en längd av upp till 3 meter och en höjd av 1,8 meter över bogarna. Med en vikt som går upp till 850 kilogram är den det största nu levande landdjuret i Nordamerika.

bisonoxe.jpg

Det uppskattas att det till 1860 fanns cirka 60 miljoner bisonoxar på den amerikanska prärien. Indianerna jagade bison för att få mat och skinnet användes till kläder med mera. Det fanns även vita jägare som jagade bison också bland annat för skinnets skull. Det var en okontrollerad jakt och mängden av bisonoxar minskade. Vid slutet av 1800-talet var bisonoxarna nästan utdöd. De jagades till så nära utrotning man kunde komma och 1894 fanns bara 800 kvar.

Att minskade så drastiskt berodde på att omkring 1870 övergick man till systematisk utrotning för att indianerna inte skulle kunna jaga och därmed svälta och frysa. På så sätt kunde man tvinga in indianerna i reservat och de blev beroende av bidrag från den federala regeringen. Det var de stora järnvägsbolagen och USA:s armé som i samarbete organiserade utrotningsjakten.

Järnvägsbolagen tog hand om det praktiska fältarbetet och de betalade jägare för att skjuta hela hjordar till sista buffeln även om man sedan inte klarade av den kommersiella hanteringen. För varje bisonskinn som kom ut på marknaden hade tre till fem bisonoxar dödats.

bisonoxe02.jpg
Ett berg av bisonskallar, cirka 1870

Arméns ledning stoppade alla försök att den politiska vägen sätta stopp för utrotningen. General Philip Sheridan var mycket aktiv i detta sammanhang. President Ulysses S Grant gav sitt stöd för utrotningslinjen under de år som blev avgörande för beståndet. Han stoppade en lag som godkänts av kongressen och som skulle räddat bisonbeståndet.

Den mest kände buffeljägaren var överste William Cody - Buffalo Bill. Han sköt 4000 bufflar på 18 månader.

bisonoxe03.jpg

Idag finns troligtvis 350 000 bisonoxar.

Källa: Svenska Wikipedia 1/2 2010

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
JanGBG
3/2/12, 2:47 PM
#1

Hur är det med stammen nu?

Den har ju inte dödt ut?

medde
3/3/12, 1:00 PM
#2

#! Nej då det har den inte..

Tänk vilket djur detta. Ett djur som verkligen betytt mycket och gör så än i dag

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

medde
4/10/12, 9:15 AM
#3

Sitter och läse den här artiklen igen, och kan inte låta bli att beundra detta djur. Så magifikt det är, samt tänk hur mycket det här djuren verkligen betydd.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
4/10/12, 10:21 AM
#4

Visst är det ett fantastiskt djur.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


JanGBG
4/11/12, 11:21 AM
#5

Glad

Den i Europa vild art som fanns hette ju Vicent, när jag var pojke så fanns det några i en inhängnad i Avesta.

Vet inte om dom finns i vildt tillstånd längre?

medde
4/11/12, 11:32 AM
#6

LeffeD skrev en artikel inne på djurparker om Projekt Vincent. Kika gäna i och kika på den

Länk

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
JanGBG
4/12/12, 10:45 AM
#7

Tungan uteDå gör vi det!

Leffe
4/12/12, 2:58 PM
#8

Bisonoxen är ett maffigt härlgt djur tycker jag

Stander
4/13/12, 11:52 AM
#9

Jag håller verkligen med om att detta är ett imponerande djur. Två gånger har jag haft turen att se riktigt stora hjordar. En gång i Custer State Park i Black Hills och en gång i Yellowstone-parken. Vår busschaufför i Yellowstone trodde det var uppemot 1000 djur och det tror jag också. De var överallt. De går på vägen precis som på film-snutten ovan, som jag tror är inspelad i Yellowstone, och orsakar långa trafik-köer. Hjorden i Black Hills tror jag var ännu större. Det var mäktgt. Man kan lätt föreställa sig hur indianerna måste känt sig när de skulle jaga dessa djur och de fanns i oräkneliga mängder.

Kjelle
4/14/12, 12:14 PM
#10

Det är ett djur som verkligen inger respekt även om det verkar så lugnt och stillsamt.


[peter54]
4/19/12, 9:34 AM
#11

Den europeiska bisonoxen, visenten (Bos bonasus), blir större än den amerikanska (Bison bison). Det finns en del anatomiska skillnader arterna emellan också. visenten är högre i mankhöjd och har längre ben, tjurarna blir tyngre än den amerikanska bisonoxen. Visenten har 14 revbenspar, medan den amerikanska har 15

Visenter finns vilda i stora delar av Östeuropa. I Polen och Vitryssland finns omkring 800 djur. Flockar av visent finns också i Lettland, Litauen, Ukraina, Ryssland, rumänien, Slovakien, Kirgisistan, Moldavien och sedan 2005 även i Spanien. Planer finns att återinföra visent i två områden i Tyskland och ett område i Holland. Under första världskriget blev visenten nästan utrotad av tyska soldater som sköt dem dels för nöjes skull, men också för att de behövde mat.

Den stam som nu finns i Europa härstammar från endast 7 individer och kom till med hjälp från bland annat Sverige, som skänkte ett antal vicenter efter krigsslutet dels från Avestaparken och dels från Skansen i Sthlm.

Det finns en del småhjordar av amerikansk bison (Bison bison) i Sverige också, bland annat här i Norduppland.

Den amerikanska bisonoxen är ett slättdjur som lever i stora hjordar på prärien, medan den europeiska vicenten är ett skogslevande djur som inte bildar hjordar, utan lever i flockar.

Smullis
5/20/12, 10:47 AM
#12

Bisonoxar är så underbart vackra(?) djur!

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Leffe
5/20/12, 10:54 AM
#13

#12 Kan inget annat än att hålla med dig. De är maffiga och ståtliga

Annons:
medde
5/27/12, 1:24 PM
#14

Visst är dom så häftiga att se på.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[peter54]
5/27/12, 2:45 PM
#15

Amerikansk bison hålls i hägn på ett tiotal platser i Sverige. Här i Uppland finns ett hägn utanför Österbybruk med ett femtontal amerikanska bison.

Upp till toppen
Annons: