Annons:
Etikettnordamerikas-indianer
Läst 12466 ggr
EvaG
3/2/12, 11:37 AM

Sitting Bull

Sittande tjuren, Tatanka Iyotake föddes 1834 vid Grand River i nuvarande South Dakota. Han dog den 15 december 1890 i Standing Rock Indian Reservation i North Dakota.

sitting_bull04.jpg

Sitting Bull blev högste hövding över den nordamerikanska indianstammen hunkpapa (sioux). Han fick sitt namn när han var 14 år och utmärkte sig i strider mot kråkindianerna. Innan dess bar hans far det namnet, men han gav namnet till sonen efter bragden. Sitting Bull steg snabbt i graderna och blev väldigt respekterad av både sitt eget folk och stammens fiender som en av siouxnationen främsta krigare.

Sitting Bull hade väldigt liten kontakt med de vita. Han ledde sitt folk i strid mot rivaliserande stammar , främst kråk- och assiniboinstammarna och han hade stor framgång. Vid en av striderna sårades han i ena foten och efter det haltade han resten av sitt liv.

1862 startades ett uppror bland santee-siouxerna i Minnesota, som slogs ned. Många santeer flydde västerut för att söka skydd hos sina västliga släktingar. Nu fick Sitting Bull för första gången se hur illa reservatsindianerna hade det och han bestämde sig för att skydda sitt folk mot den vite mannen.

Under striderna som följde med den amerikanska armén blev han den samlande kraften bland siouxerna och cheyennerna, han försökte även få med svartfotsindianerna i Kanada i stridigheterna. Dessa strider ledde fram till slaget vid Little Big Horn. Sitting Bull deltog inte själv aktivt i det slaget då han var fysikkt svag efter en soldansceremoni.

Så småningom ledde Sitting Bull sin stam till Kanada. Där bodde de tills han lovades amnesti av den amerikanska regeringen 1881.

sitting_bull01.jpg

Senare i livet turnerade Sitting Bull med Buffalo Bill Codys vilda västern-show.

sitting_bull02.jpg

När den religiösa och mystiska andedansen spred sig hos siouxerna ville myndigheterna att Sitting Bull skulle stoppa rörelsen. Han sade då att han inte längre kunde förvägra siouxerna deras hopp. Därför kom indianpolisen för att gripa honom. I det kaos som då utbröt blev Sitting Bull och hans son skjutna.

sitting_bull03.jpg

Källa: Svenska Wikipedia 2010-02-21

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
JanGBG
3/2/12, 2:51 PM
#1

En stor man

julklappen
3/2/12, 7:31 PM
#2

Jag drömmde en gång om denna man.(att han var min far och jag var han,s indiandotter)

JanGBG
3/3/12, 5:07 PM
#3

Glad

Sitting Bull var en av de få Indian hövdingar som insåg att man måste ha en enad front mot fienden. Stam krigen måste upphöra.

medde
3/3/12, 6:53 PM
#4

En av mina solklara favoriter.. Min favorit häst när jag var ungOskyldig Hette Sitting bull.

Trodde jag i många år, sedan visade det sig att pållen var född på gården bredvid jag hade min egna häst.. Hette igentligen Torgil bul och var en orlovtravare.(rysskt) Helt OT.. sorry

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

JanGBG
3/3/12, 9:20 PM
#5

När man läser om honom så får man bilden av en stor man.

Det var inte underligt att de vita makthavarna var så rädda för honom.

Hans död är ju ett rent mord.

medde
3/3/12, 10:10 PM
#6

Man kan nästan läsa hans historia i hans anskite.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Leffe
5/4/12, 7:08 PM
#7

Sitting Bull är en av de indianerna jag gillar bäst i samband med bråket med de vita

medde
5/4/12, 7:28 PM
#8

En riktigt heders man.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

JanGBG
5/7/12, 8:21 PM
#9

Han var ju aldrig hövding, utan Medicinman.

Han var nog en indiansk motsvarighet till filosof och igen krigsledare.

Leffe
5/7/12, 8:40 PM
#10

Men beundransvärd tycker jag

JanGBG
5/7/12, 8:41 PM
#11

Helt korekt.

medde
5/7/12, 9:19 PM
#12

Och jag tycker en hedersman

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Stander
5/8/12, 1:28 PM
#13

#9.    Jan, jag reagerar lite på din kommentar att han aldrig var hövding. I slutet på 1850-talet blev han ledare i krigarföreningen De starka hjärtana. Denna förening var så inflytelserik så de var i praktiken stammens "riksdag". När prärie-siouxerna under senare delen av 1860-talet insåg att de behövde en samlande kraft mot de vita som nu på allvar etablerat sig på siouxernas område. så valdes Sitting Bull år 1867 till överhövding över alla fria prärie-siouxer. Högre kunde man inte komma och detta var höjdpunkten i hans liv. Att han med denna oerhört ansvarsfulla befattning inte kunde leda sina män i strid är rätt naturligt. Han hade flera dugliga krigshövdingar som skötte den saken. Själv skulle han mera se till att kvinnor, barn och åldringar klarade sig bra.                                                                                           

Hans kraft, både värdsliga och andliga, var så stor, att han också ansågs vara medicinman. Han var dock inte en sådan medicinman som vi tänker oss, att folk kunde komma och bli botade för diverse åkommor, utan det var hans "medicin" d.v.s kraft som var så respekterad.

Annons:
Gittan
5/9/12, 8:00 AM
#14

Hur man än vrider det så var han en beundransvärd man.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


JanGBG
5/10/12, 11:23 AM
#15

Tyst #13 jag borde ha munkavel!

Du har alldeles rätt, jag andvänder ordet "hövding" mer i betydelsen "millitärledare" vilket han inte var ( du visar ju på andra som var bättre), däremot om vi använder det som politisk ledare så var han det med råge och kraft.

Jag använde ordet lite slarvigt.

Han själv ansåg inte sig särskilt duktig som "officer" men väl som "ledare" av politik.

Stander
5/30/12, 11:11 AM
#16

Ett litet tips till er som bor i Stockholm eller i närheten.

Torsdagen den 7 juni kl 15.00 på Etnografiska Museet  har ni en unik möjlighet att träffa Sitting Bulls dotter-dotter-son Ernie LaPointe. Han är inbjuden av Svenska Indianklubben och han kommer att berätta om Lakota-siouxernas kultur och historier om sin berömde mormorsfar som han hört sin mor berätta.

Leffe
5/30/12, 11:38 AM
#17

Tänk om man skulle ge sig dit. Tack för tipset

medde
5/30/12, 11:46 AM
#18

Opps. Det låter som inte något man får missa. Tack för tipset!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Elpida
6/19/12, 10:04 AM
#19

När den religiösa och mystiska andedansen spred sig hos siouxerna ville myndigheterna att Sitting Bull skulle stoppa rörelsen. Han sade då att han inte längre kunde förvägra siouxerna deras hopp.

Jag skulle vilja veta lite mer om vad det var för religiös och mystisk andedans som siouxerna utförde och som benämns som en rörelse. Glad

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

Stander
6/19/12, 11:12 AM
#20

#19

Den s.k andedansen hos siouxerna är en mycket intressant fast tragisk händelse. Den ägde rum år 1890 och ledde fram till den fruktansvärda massakern vid Wounded Knee i december 1890. Historien är lite för omfattande för att beskrivas så här kort i en artikel. Jag tycker du skall gå till biblioteket och låna boken Dödsdans i Dakota av Einar Malm. Det är en heltäckande bok om detta. Jag har för mig att Einar Malm även i sin bok De kämpade förgäves, har ett kapitel om andedansen, men den förstnämnda boken är mer heltäckande.

Annons:
Elpida
6/19/12, 1:03 PM
#21

#20 Tack för boktipset!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

[Sol69]
2/24/14, 8:17 AM
#22

Puttar upp denna lite.. 😃

Upp till toppen
Annons: