Nordamerikas indianer

Nordamerikas indianstammar

2012-02-28 19:28 #0 av: medde

Vi känner nog väl till Nordamerikas indianer. Men vet vi om vilka stammar som finns och var dom hörde hemma? Jag tänkte ta i korta drag om en del olika stammar och var dom fanns förr och finns i dag.

Hej alla indianvänner. Jag heter medde och är medis på sajten och är en av dom som alltid höll på indianerna då det var västern filmer på Tv:en och inte på cowboysen..Nåja visst gillade jag cowboysen också, men favoriterna var dock indianerna

Men det finns ju en hel del olika stammar därute på viderna och inte alltid var det fred mellan dom olika stammarna, Men vilka var dom och var bodde dom? I den här artikeln tänkte jag berätta lite kort om var dom fanns och var dom mest finns i dagsläget.  Om det senare finns ett intresse om dessa underbara indianer så tänkte jag göra enskilda artiklar om dom olika stammarna. Så allt är upp till er. Det är bara skicka en röksignal i tråden så kommer det nog dyka upp en artikel om just den stammen du vill läsa om. Hoppas det finns intresse för en och annan indian bland alla cowboys.//Mvh medde

Apache: Jordbrukare, handelsmän och krigare/Sydvästra området..Det finns i dag mer än 50 000 och bor i dag i New Mexico samt Arizona

Pawnee: Uprsungligen var det jordbrukare och jägare/ Prärien
Dom flesta bor i dag Pawnee reservatet i Oklahoma

Sauk: Nu talar vi inte Stefan Sauk alls..Utan ett folk som även utöver Sauk kallades Foxindianer, detta var ursrpungligen  jordbrukare/ Östra skogsområdet. Dom bor mest numera i Tana Iowa

Wampanoag: Jordbrukare och jägare/ Östra skogsområdet. Numera i Massachusetts

Comanche: Delvis var dom nomadiska bisonjägare/ Prärien. Otroligt duktiga ryttare och för sina stora kunskaper om hästarna.

Cree: Jägare och duktiga handelsmän/ Subarktiska området.  I dag lever över 15 000 i Canada.

Hidatsa: Jordbrukare och deltagare regelbundet av soldansen/ Prärien. I dag lever dom Fort Berthold reservatet som ligger i North Dakota.

Lakota: Prärien. Behövs det skriva mer än att nu är vi hemma hos Sitting Bull.

Navajo; Var fredliga jordbrukare. Är än i dag den näst största stammen i Nordamerika/ Sydvästra området. Återfinns i Arizona och New Mexico.

Haida: Det här folket var båtburet och väl kända för sina otroliga vackra sniderier/Nordvästksten. Finnes i Queen Charlotte Islands i Kanada.

Nez Percé:  Sysslar med handel,och jagar och fiskare/ Prärien.
Det finns över 4000 som bor i dag i Nez Percé reservatet i Idaho samt även boende i Colwille reservatet i Washington. Tilläggas skall att dom är duktiga hästuppfödare än i dag.

Detta är några av dom olika stammarna, men det finns en hel del till, och vi har nog all anledning att återkomma till dom också.

 

En liten favorit på min vägg

 

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-02-29 00:35 #1 av: Leffe

Mycket intressant. Det är en hel del olika stammar.

Anmäl
2012-02-29 08:54 #2 av: medde

Mer finns. Alla kom inte med här i. Lite synd, men vi har ju alla tid i världen och  ta upp flera i andra artiklar.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-02-29 18:05 #3 av: JanGBG

ObestämdMycket intresant.

Anmäl
2012-03-03 13:03 #4 av: medde

#3 men varför då en obestämd gubbe då min goa JanGBG..

Förlåt medde som kallat dig goa gubbeFlört

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.