Nordamerikas indianer

Shamanismen

2011-10-15 04:58 #0 av: [walkinbeauti]

Fick en förfrågan från en medlem om jag kunde dela med mig lite av Shamanismen.Shamanismen är en uråldig läkekonst där man i generationer fört traditionen vidare från mun till mun och det som finns i skrift idag är bara ett litet skrap på ytan av hur Shamanen verkligen jobbar och vilken kunskap Shamanen har.Ska i enkla ord förklara lite av den kunskap jag fått ta del av men kan omöjligt få med allt eftersom ämnet är så pass stort och mycket har jag lovat behålla för mig själv av hänsyn till Navajos kultur och bevarande.

Det finns Shamaner världen över i olika stammar och kulturer.Inte alltid utövas den likadant men har gemsamt att hela både människan,djur och natur.Många kulturer är väldigt tystlåtna i att dela med sig av sin kunskap till den vite mannen,det krävs ett oerhört engagemang och förtroende för oss för att dom ska släppa in och dela med sig av sin visdom.

Jag kommer inte att gå in detaljerat för det finns mycket som jag lovat behålla för mig själv sånt som indianen själva ska föra vidare inte jag som vit och inte tillhör deras kultur.

Shamanen tror på att allt är levande,att allt har en ande en energi allt från minsta sten till största berget.Alla djur alla människor,växtligheten allt har en ande.Att utöva Shamanismen innebär ett stort ansvar och igår påbörjade jag en bok om Inkatraditionen en tradition som jag inte alls är insatt i och har endast läst första kapittlet.

Författaren berättar om en kvinna vars dotter dog hastigt i en olycka,en ung tjej som mamman saknade något oerhört.Mamman besöker ett medium och i all välmening säger mediet att hon ska öppna upp och släppa in sin dotter vilket mamman gör men efter en tid börjar modern må dåligt så pass att självmordstankar fanns med i bilden.Hon uppsökte denna författare för Shamansk healing och här tycker jag det blir intressant något som vi ofta glömmer bort.

Dottern dog i en tragisk olycka vilket gjorde att hon inte vågat släppa taget utan var fortfarande traumatiskt påverkad av en hastig död.Shamanen ser dottern besitta sin mor inte på något ont vis utan modern blev helt enkelt så påverkad av hennes ande som inte mådde bra så mamman i sin tur blev sjuk.

Mediet hade tydligen inte kunskapen om detta och ofta förnekas jordbundenhet eller mörka väsen då missar man självklart många själar som behöver hjälp och istället kan både den fysiska och den andliga må dåligt.

Detta är något som aldrig går förbi Shamanen och denna författare hjälpte henne och dottern rätt,hämtade hem saknade själsdelar och bad även modern söka upp hjälp hos en psykolog för att bearbeta sin sorg.Då har man tagit sitt ansvar som Shamansk healer,man hjälper och man ger alternativa vägar att gå ber någon som mår så dåligt att uppsöka psykolog för att kunna hantera sorgen,smärtan och förlusten av en ung dotter samt ger den healing hon så väl behövde.Idag är den kvinnan själv utövande inom detta och mår bra.

När det kommer till Shamansk healing så räcker det inte med att ha gått ett fåtal kurser och sen tro sig vara Shaman,det krävs år av träning år av kunskap år med praktik hos någon äkta kunnig medicinman eller kvinna.

Min Shamanska resa började under tidigt 90-tal och detta är 21 år sedan men är jag fullärd absolut inte och det blir vi aldrig inom Shamanismen.Jag har mycket kunskap om den och har fått ta del av Navajos tradition,visstats ute  i Navajos vildmark med Shamaner men jag har fortfarande bara skrapat på ytan och har mycket kvar att lära och fullärd det blir jag aldrig.

Vad gäller Shamansk healing ska man verkligen vara insatt i vad man ger sig i kast med det finns dom som med okunskap och i all välmening utfört detta men gjort mer skada än nytta.Istället för att skapa balanser har man tillfört obalans och missat både andeväsen och själsdelar på sin väg.Nu gör normalt inte folk detta medvetet utan det är okunskap och därför så viktigt att vara insatt innan man påbörjar behandlingar på andra människor,djur eller natur.

När jag gör en behandling börjar jag alltid med ett samtal med personen som får berätta vad denna vill ha hjälp med.Här jobbar jag inte som ett medium ska ska sitta inne med all information innan utan för att det ska blir bra behöver man veta varför en person kommit och inte leka gissningslek som medium.

Därefter om personen känner sig trygg och avslappnad påbörjar jag trummresan som går till olika världar.Jag har alltid samma utgångsplats som för mig känns bekväm och trygg och det är ett berg i Navajo som jag påbörjar min trummresa vid.

Under resan besöker jag undre världen,mellanvärlden och den övre världen.Undre världen är den som finns i underjorden där vi möter bla våra kraftdjur.Mellanvärlden är vårt eget astralplan medans övre världen är andra sidan,andevärlden där vi möter guider och andliga ledare.

I dessa tre världar hämtar jag kunskapen,hämtar tillbaka förlorade själsdelar driver bort negativa väsen samt själsdelarna som ska på rätt plats hos klienten,kontaktar deras guider och får råd för just den individen.Tillbaka efter trancen kan jag dela med mig av vad denna person behöver för att komma tillrätta med vad än som gör att man inte mår bra.Den som vill får göra mig sällskap på resan annars går det lika bra att sitta i lugn och ro med en fika medans jag reser.Just därför fungerar detta även så bra på distans,man får den information och kunskap som behvös från dessa världar och måste inte ha personen framför sig.Avståndet spelar ingen som helst roll.

Detta ska påpekas är inget jag gör forumvägen,reser för andras räkning utan dom som behöver detta kommer naturligt i min väg det ser andevärlden till och ingenting jag behöver påverka själv !

Sen har vi den ceremonella biten och där är man på plats,man gör även trummresor i grupp och utför olika healnde läkekonster med örter och det Moder Jord har att ge oss.

Alltid innan både resan och en ceremoni åkallar jag alla fyra väderstreck och ber om beskydd från Fader Himmel och Moder Jord,min guide och kraftdjur sen gör jag resan eller ceremonin.

En Shaman utvecklas ständigt,går genom olika frekvenshöjningar vilket innebär att man under utvecklingens gång kan nå in i olika dimmensioner något som just nu sker i Mayakalendern och 2012.Det är kraftiga energier i görningen och vi möts av olika frekvenshöjningar som tar oss in i olika dimmenssioner.En del av utvecklingen mot mer kunskap om olika planeter och världar.En Shaman har kunskapen att resa in i olika världar och allteftersom så får denne kunskapen genom sin hängivenhet till Shamanismen.

Shamanismen är oändlig med kunskap och visdom och jag kan omöjligt gå in på djupet i den  av hänsynen till dom som gett mig förtroendet att få ta del av deras kultur och kunskap något jag gett mitt löfte att bevara inom mig och låta indianen själva föra vidare sin kunskap till dom som dom anser är hängiven och allvarlig i sin utövning.

Så jag nosar bara lite ytligt i ett ämne som inte har något slut.Det finns en del böcker om ämnet både bra och dåliga men vill man av hela sitt hjärta hela sin själ följa Shamanismens riktiga ursprung bör man söka upp en medicinman eller kvinna för att under många många år gå lärling och lära sig denna uråldiga läkekonst riktigt.

Man ska ha i stor åtanke att detta är en kraftfull helande kraft och absolut ingen lek med varken andeväsen,ursprungsfolk, ingen spänning ingen dramatik utan fullaste allvar och respekt  för en kunskap som levt i generationer under tusentals år.

Känner man i sitt hjärta att man vill vandra Shamanens väg då ska man göra det men hos ursprungsfolk som kan lära ut detta på ett äkta sätt inte enbart någon kurs här eller där hos nån Svensson.Det som är intressant med ursprungsfolket är att dom direkt ser om vi kommer med ärliga avsikter dom bara vet ,den underbara kunskapen sitter dessa människor med och vi har massor att lära av dom om vi tar oss tiden att lyssna.

Till våren planerar jag att åka till Navajo igen och ska vid tillfälle göra en långresa på flera månader kanske år om det vill sig just för att  i deras miljö lära mig av den medicinman som kommit att stå mig varmt om hjärtat.Han och hans fru är underbara människor som lärt mig mycket om detta men det krävs planering och inget man bara åker iväg på utan måste ordna upp med mångt och mycket för att det ska vara genomförbart.

Allt gott till er i ljuset,ljuset är det Shamanen strävar efter,balans och välmående för både människan.djuren och vår kära Jordmoder.Att leva i harmoni med allt omkring oss,att undvika ondska eller konflikter Shamanen tar hellre steget tillbaka och behåller sitt lugn sin harmoni och då är man på rätt väg om man känner detta inom sig.Shamanen lever från sitt hjärta och föredrar det enkla livet framför ett materialistiskt samhälle för där finner man balansen,ro och harmoni.

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-10-15 13:33 #1 av: Andina

Tack för en härlig artikel, Walkin'! Jag har bara hunnit skumma igenom den ännu, men ska läsa den mer noggrant om en liten stund.

Härligt med din planerade resa! Hoppas vi får höra lite om den sedan? :)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-10-16 13:16 #2 av: [walkinbeauti]

Tackar Andina Glad

Ja jag hoppas det får bli av nu i vår när höstens resplaner omkullkastades.Har tom en dröm om att nån gång bosätta sig där men en sak  i taget ,jag lyckas alltid gå händelserna i förväg impulsiv som man är Skrattande

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-10-24 18:55 #3 av: JohannaEkroth

Kyss Tack så väldigt mycket, walkin!

Fick svar på så många frågor som jag länge sökt svar på. Glad

En helt underbar artikel om en livsstil och ett kunnande som jag önskar att fler ville lära sig.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2011-10-25 12:31 #4 av: Indiania

Åh Tack Walkinbeauti detta var en fängslande artikel med mycket kunskap, har läst boken du talar om och är väldigt intresserad av shamaners sätt att läka och lära!Kyss

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2011-11-01 12:47 #6 av: [walkinbeauti]

Trumman !

New Age Shamanismen är den sista jag både utövar eller skriver om,den kunskap jag har kommer från äkta Shamaner i Navajo ingen new age bok.Däremot boken Shamanens väg var den som fick mig att ta ställning till att följa Shamanismen,urshamanismen men den första bok jag överhuvudtaget kom i kontakt med detta sen inte sagt jag lever efter den utan den var vägen in för mig.

Så du menar att Navajo inte är äkta indianer och att dom också då utövar new age shamanismen Obestämd

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-11-01 16:04 #7 av: [NeferNefer]

Även jag har fått kunskaper från en nordamerikansk native shaman, dock inte en navajo. Jag var hans lärling i tre år, så allt har jag inte fått, långt ifrån, men tillräckligt för att jag ska kunna göra det jag behöver som mitt liv är nu. Det räcker gott för mig. Sen har jag fått lite samisk kunskap också. Jag gör som jag brukar: jag tar in det som passar mig (eller, när det är lämpligare, passar om mig själv så jag får plats med ny kunskap), och det som inte känns rätt, det struntar jag i. Eller så får det vänta tills det passar.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2011-11-26 19:44 #8 av: EeWeeM

Härligt inlägg att läsa om urshamanismen !Tack för det!Flört

Anmäl
2011-11-30 09:20 #9 av: [zaden]

hej =)

Väldigt intressant artikel, läste din andra artikel och blev väldigt nyfiken på shamanismen!=)

 

"och inte leka gissningslek som medium." Vad menar du med detta? jag kanske missuppfatta dig =).. men tycker att det lät lite ah tror du förstår...

Ett riktigt medium som verkligen kan sitt sitter ju knappast och gissar sig fram, inte dom få bra jag har gått till i allafall.

Jag har en till fråga.. om man nu vill börja utöva shamanism måste man då bege sig till t.ex. där du fick åka till? Inte för att jag funderar på det, känns alldeles för tidigt för mig har en hel del annat att lära mig först.. Men hur som helst bara nyfiken!

vänligen

 

 

Anmäl
2014-02-20 17:27 #10 av: Twinflamewolf

Puttar upp och kommer framöver att skriva mer om shamanismen den här tråden skrev jag för några år sedan Glad


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.