Nordamerikas indianer

Förtrycket !

2011-10-01 13:54 #0 av: [walkinbeauti]

Under alla århundraden har Indianer förtryckts av den vite mannen.Man tvångsförflyttar, skövlar deras marker och behandlar människor fruktansvärt illa.Så långt in som på 40-talet kom vita männen infarandes i reservaten och "tog" barn som sedan skulle göras om som Kristna och bli så lik den vite mannen som möjligt.

Detta var en skräck för familjerna,att någon skulle ta deras barn.Barnen tvingades att följa med och man satte dom i skolor där dom uppfostrades till att vara så lik en vit människa som möjligt.Skräcken var stor för familjerna att bli av med sina barn.

En kvinna som än idag finns i livet berättade om detta i en tidning från Navajo,hur man bara kom och plockade med sig barnen.Inge hade något att sätta emot och jag kan bara inte begripa varför man behandlar dessa människor så oerhört respektlöst.

Än i dag finns detta kvar man tvångsförflyttar Navajos för att komma åt marker som innehåller kol och uran.Storföretag som Peabody går fram med sina bulldozers utan att ta minsta hänsyn till varken folket eller deras heliga marker.

Vid ett tillfälle var det en man som bodde i en enkel hydda (Hogan) företag ville åt hans mark och tvingar denne ifrån sitt hem där man levt i generationer.Mannen i sin tur föll på sina bara knän gråtandes och vädjade att få stanna i sitt hem.

Detta uppträde ansåg man vara ett hot vilket gjorde att man tillkallade polis som grep denna stackars man.Hur kan man uppfatta en gråtande människa som ber på sina bara knän om att få stanna på den plats hans släkt funnits i många år att han utgjorde ett hot.

Detta var fruktansvärt att se och direkt efter gripandet for man in med sina maskiner och skövlade både hans hem och en helig plats.Man tror inte detta sker i dagens läge men det gör det.

I alla tider har Indianen fått stå tillbaka pga den vite mannen,man har ansett att dessa fina människor har mindre värde än dom vita.År 1864 tvingades Navajos ut på något som kallades för The Long Walk och jag tror först år 1869 fick dom komma tillbaka till sina marker.

En kvinna jag läste om i Navajo Times bodde med sina får på en plats i reservatet.Hon var runt 70 år och hade flera generationer bakom sig där hon bodde.Levde på sina får och gjorde en del hantverk som hon sålde.

Nu skulle där byggas ett casino just på den plats hennes lilla Hogan stog.Detta var en kvinna som var självförsöjande med djuren och skulle inte klara sig om hon måste flyttas.Förslaget hon fick var tydligen att börja skura toaletter åt den vite mannen vilket hon strängt sa att hon aldrig skulle göra.

Vet inte hur det gick för henne och om denna dam lever i dag och bor kvar på sin plats eller om hon förflyttades men bara sättet att behandla dessa människor gör mig så arg.Vi har så oerhört mycket att lära av Indianer hur man lever i harmoni med Moder Jord och varandra.

Ofta är Indianer väldigt reserverade inför vita som besöker deras marker och inte alls konstigt vi har ju i alla tider utnyttjat dom och deras resurser,deras tro och kultur för egen vinnings skull.Men väl man fått förtroende hos folk då finner man vänner för livet.

Dom bjuder så enormt på sig själva med det lilla dom har om det bara så är en kopp the eller ett glas vatten anses det oartigt att inte ta emot.

En av familjerna jag är fadder åt familjen Yazzie som bor i Hotevilla på Hopis mark skickade för en tid sedan vackert hantverk från Navajo till mig.Med sin fattiga och dåliga ekonomi kostade dom på mig två halsband,örhängen och en väggbonad med Navjos mönster på som fru Yazzie gjort.

Jag har aldrig i mitt liv blivit så glad,så rörd tårarna rann när jag vet hur hemska förhållanden dom lever under och så ger dom så vackra gåvor som tack för att jag stöttar.Jag stöttar inte för att få något i gengäld utan för att jag älskar och brinner för Navajos folk och vill på bästa sätt bidra för att dom ska få leva kvar ostörda på sina marker och i sina hem.

Familjen Yazzie bor i en trailer och fick nyligen en nyare att bo i då den gamla var helt nersliten.Någon organisation som hjälper till att finna nya hem till Navajos,vet inte vad den heter men dom gör ett kanon bra jobb även om det är väldigt enkla boningar men tak över huvudet.

Familjen Begay  bor i en traditionell Hogan i Pinon som dom gjort i generationer.Alice Begay är rullstolsbunden och Keeze har inte hälsan båda över 80 år.Lever med utedass utan el och vatten, liv vi omöjligt kan föreställa oss om vi inte på plats ser.

Tanken var en resa igen nu i höst där jag tänkte bjuda på Thanksgiving soup till dom som inte alls har råd att köpa något till dessa helger.Jag och Margaret som är dotter till familjen Yazzie skulle fixa i ordning detta men pga min egen hälsa måste jag skjuta resan till våren istället.Tråkigt för jag hade riktat in mig på November men får göra detta med soppa i vår istället och då kan man tillaga allt utomhus över öppen eld.

Jag önskar och hoppas att vi en dag kan inse hur mycket dessa människor har att dela med sig av.Sluta skövla deras marker och förgifta deras vatten,ta deras bostäder och alla människor som blir sjuka av dessa storföretags framfart.Det finns ställen i Navajo som har så pass giftiga utsläpp att det 24 timmar om dygnet råder förbud att beträda platsen.

Det är fantastiskt vackra berg och vackra vidder och denna heliga mark vill jag dom ska få tillbaka som sitt för hur det är så var Indianen först på plats och inte den vite mannen.

Bilden är från 1864 vid Fort Summer där man bevakar Navajos under vapenhot den berömda Long Walken som dom än idag har svårt att tala om.

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-10-01 14:13 #1 av: JohannaEkroth

Åh, jag sitter här och gråter och skäms över att jag tillhör det folket som tagit deras liv ifrån dessa underbara människor.

Tänk vad pengar kan ställa till med. Vilken makt den vite mannen får, eller snarare tar sig, då denne blir sjuk av ha-begär!

Usch!

Tack, walkin för den nakna sanningen!

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2011-10-01 17:45 #2 av: Zynell

Sådant här gör mig bara så förbannad. Kommer aldrig förstå mig på hur man kan behandla människor på detta sätt, spelar ingen roll var folk kommer ifrån eller vilken hudfärg de har. Det räcker med att bara titta på vår historia. Den är full av fördomar och jag är störst, bäst och vackrast-attityder. Av någon anledning har den vite mannen alltid trott att han vet bäst och ansett att alla andra som inte tänker på samma sätt är idioter.

Anmäl
2011-10-01 20:43 #3 av: [walkinbeauti]

Ja man blir förvånad och tycker det är 2000 talet då ska inte sådant behöva förekomma,att vi skulle vara så pass upplysta om orättvisor men ändå förekommer så mycket som vi inte kan föreställa oss.

Den vite mannen har visst ansett sig finare på någe vis och i mina ögon är idnianerna  så mycket vackrare både på utsidan och insdian i jämförelse med oss blekfisar.

Där finns kunskap,visdom och ett tankesätt vi borde ta efter och lära oss leva i harmoni med allt levande på Jordmodern Glad

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-10-01 23:03 #4 av: [NeferNefer]

Så sorgligt, och så okunnigt av vitingarna.

Vi måste också minnas att vi västerlänningar är i minoritet i världen, och ändå anser vi att vi har rätt att tvinga på alla vårt sätt att se på världen. Det är inte många av oss som har förmågan att inse att det är vi som förlorar allra mest...

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.