Om sajten och iFokus

Om upphovsrätt

2009-05-28 20:56 #0 av: medde

Detta är något viktigt, som rör oss alla som skriver ute på nätet.Upphovsrättslagen innebär att du som sajtvärd (eller dina medlemmar) inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram etc etc) utan dennes medgivande.


Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna dvs att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär t ex du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.

När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster. 

Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren t ex uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.

Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-05-28 23:42 #1 av: nera

Kanon medde! Det här är verkligen något som man bör påminnas om.

Är inte kul om man råkar kopiera någon annans skriverier och det inte hjälper med att bara skriva ut dess ägare.

Ja mycket är det att tänka på om man inte vill "råka illa ut" så att sägaFoten i munnen För sådant kan stå en riktigt dyrt om man inte är uppmärksammad.

Anmäl
2009-05-29 09:21 #2 av: [Vargen-J]

Jättebra att den kom upp Glad

#1
Nej, det är det verkligen inte. Jag skulle inte vilja bråka med nån om jag råkat kopiera rakt av och lagt ut det här. Nej, tacka vet jag dåligt minne: det är det som gör att jag kan skriva artiklarna på det sätt jag gör *skratt*

//Vargen
Sajtvärd på Indianer Ifokus

It makes my heart sick when I remember all the good words and the broken promises - Chief joseph

Anmäl
2009-05-30 16:28 #3 av: Crowone

Ahhh....ska försöka göra detta i fortsättningen, för detta visste inte jag. Tack för informationen!!

Mvh Crowone

Anmäl
2009-05-30 23:38 #4 av: nera

Ja det här är verkligen jätteviktigt att tänka på.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.