Nordamerikas indianer

Nordamerikas ursprungsfolk - Stammarna del 2

2009-05-17 19:31 #0 av: [Vargen-J]

Här följer del 2 om ursprungsfolkets stammar i Nordamerika. Artikeln följer inte samma upplägg som den förra, men jag hoppas att det ska bli intressant för er att läsa ändå.

Vi har nog alla hört talas om Crow-stammen som skulle ha de blodtörstiga krigarna, Sioux-stammen med Sitting Bull och Crazy Horse och Shoshone som kunde skalpera människor från hästryggen.
Här nedanför kommer mer information om stammarnas namn och vad de har för betydelse på respektive språk.

Crow-stammen
Ordet "crow" är feluttalat ord från deras eget namn på sig själva som är Apsaalooke som betyder "Fågel-folket" ("Bird people"). Samma ord kan ibland ses stavat Absarokee eller Absaroka. Idag använder Crow-stammen det engelska namnet på sig själva, alltså Crow.

Mer information om Crow stammen finns på: Crow


Shoshone-stammen
Ingen vet varifrån ordet Shoshone kommer ifrån eller vad det betyder. Det är troligen en engelsk korruption av ett namn för deras stam på en annan stams språk. På deras eget språk kallar de sig själva för Newe som betyder "folk".

Mer information om Shoshone-stammen finns på: Shoshone


Sioux-stammen
För att reda ut en del begrepp omkring Sioux-stammen så ska det nämnas att "Sioux" är ett ord de själva aldrig använde från början. Ordet "sioux" kommer från Ojibway-stammen och det betyder "små ormar". Däremot kallar de sig, beroende på vilken indelning de tillhör, Dakota och Lakota som betyder "de allierade". Att de har olika uttal av samma ord är bara dialektal, inte politisk. Av 13 politiska indelningar, uttalar 7 ordet "Lakota", fyra "Dakota", en "Nakota" och en står mellan "Dakota" och "Nakota". Men de anser att de alla delar samma kultur.

Mer information om Sioux-stammen finns på: Sioux

 

Samtlig information finns på Big Orrin (engelsk sida)

//Vargen
Sajtvärd på Indianer Ifokus

It makes my heart sick when I remember all the good words and the broken promises - Chief joseph

Anmäl
2009-05-18 00:30 #1 av: cillaj

 

Mycket intressant läsning Vargen-J.

Tackar för det.

Anmäl
2009-05-18 11:40 #2 av: [Vargen-J]

Varsågod Glad

//Vargen
Sajtvärd på Indianer Ifokus

It makes my heart sick when I remember all the good words and the broken promises - Chief joseph

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.