Nordamerikas indianer

Indianer

2009-09-11 23:05 #0 av: nera

Indianer är en samlingsbenämning på ett stort antal olika folkslag som utgör ursprungsbefolkningen i Sydamerika och, tillsammans med inuiterna, Nordamerika.

 

"Indianer" är en term som uppstod ur Christofer Columbus missuppfattning då han nådde de karibiska öarna 1492 och trodde att han hade nått Ostindien. Han kallade därför invånarna indios, spanska för "indier". Trots hans misstag fortsatte den heterogena amerikanska befolkningen att kallas "indianer". I dag betraktas i allmänhet "indians" som ett nedsättande ord och ersätts ofta med "Native Americans" i USA, "First Nations" eller "Premières Nations" i Kanada, "Pueblos indigenas" i de spansktalande länderna, samt det portugisiska "Povos indignes" i Brasilien.

På engelska har indianerna ofta kallats för "Red Indians" för att, så att säga i efterhand, skilja dem från de verkliga indierna i Indien. Förmodligen kommer sig det namnet, och tillika det svenska ordet "rödskinn", av sedvänjan hos indianer i nordöstra skogsområdet att måla sina kroppar röda. Idag betraktas även detta namn som nedsättande och undviks. Indianernas hudfärg varierar från ljusgul till mörkbrun och det är inte heller sant att alla indianer är svarthåriga.

 En hupaindian vid Sugar Bowl Kalifornien.

Mänskligt DNA som har hittats i Oregon har daterats till 14 300 år sedan]. Arkeologiska fynd från både Nord- och Sydamerika har identifierats som en jägarkultur kallad Clovis och daterats till 13 000 år sedan. Fynd som ej kan kategoriseras som Clovis men som dateras till äldre än 13 000 år sedan kallas Pre-Clovis

I USA kallades ursprungsbefolkningen, utom de i Alaska, på Hawaii och andra Stillahavsöar, tidigare "amerikanska indianer" (American Indians) men har på senare tid istället börjat benämnas "Inhemska amerikaner" (Native Americans). Ända från koloniseringens inledning uppstod strider mellan européer och indianer; i början kunde grymheten vara ömsesidig, men med Indian Removal Act 1830 började den stegvisa fördrivningen av indianerna, ofta dikterad direkt från Washington och ofta med tusentals dödade indianer som följd. Under senare hälften av 1800-talet förvisades till slut de återstående indiankulturerna till reservat samtidigt som bisonoxen, prärieindianernas traditionella jaktbyte, i princip utrotades. Deras språk, religion och kultur undertrycktes sedan genom förbud och försök att påtvinga dem kristendom. Under senare tid har dock ett gradvis erkännande av ursprungsbefolkningens rättigheter allt mer hamnat på den politiska dagordningen och i några fall har skadestånd utbetalats för grymheter som tidigare begåtts - ett viktigt erkännande för många indianer.

Innan européernas ankomst uppvisade indianernas kultur en enorm mångfald. Några särskilt framträdande hantverk var sömnad, textilkonst, keramik och ett formaliserat bildspråk i form av stiliserade skulpturer och fetischer och sandmåleri. Mycket av konsten var intimt förknippad med förfäderskult och mytologi. Idag tillhör många indianer en synkretistisk, kristen rörelse som kombinerar den kristna liturgin med traditionella dans- och sångritualer till trummor.

En hopiman väver på en traditionell vävstol.

Källa och foton wikipedia 090911

Anmäl
2009-09-11 23:22 #1 av: [Vargen-J]

Mycket bra artikel, nera Glad

Var nästan på väg att säja att du glömt källan men det var bara jag som missade den totalt Oskyldig

//Vargen
Sajtvärd på Indianer Ifokus

It makes my heart sick when I remember all the good words and the broken promises - Chief joseph

Anmäl
2009-09-12 11:54 #2 av: [yodhe]

 

Tack nera, för en jättefin artikel.

Intressant med de arkeologiska fynden, det hade jag inte läst förut.Glad

Anmäl
2009-09-12 13:01 #3 av: nera

Tack ska ni ha Skrattande

Jag tyckte också det stod mycket läsvärt där i.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.