Nordamerikas indianer

Tomahawks - europeiskt vapen

2010-01-24 22:59 #0 av: sissie

Tomahawken sammakopplas med indianerna men har europeiskt ursprung. Det var Europeerna som tog med sig en lätt yxa som skulle användas i byteshandeln med indianerna.

Lchansen.jpgTomahawk, - var från början en mycket enkel klubbliknande yxa som bestod av en sten som vässats och satts fast på ett skaft av trä. På olika sätt hade de satt fast den, tex gjort ett hål som stenen slagits fast i eller bara bundit fast den med senor. Namnet tomahawk tillkom senare.

Det var europerna som troligtvis gav tomahawken dess namn från ordet "tamahak" som betyder ungefär verktyg. Europerna hade med sig lättare yxor som de använde vid byteshandel med indianerna. Tomahawkerna blev populära och indianerna använde dem till bl a jakt och strid men även inom hushållet. När europerna kom över till amerika så var det helt enkelt de som gav tomahawken det utseende, som likar den yxa som kan ses i Western filmer.

Vältränade krigare kunde med stor precision även kasta sitt tomahawk. Så tomahawken blev ett viktigt vapen i krig.

Med tiden så blev utsmyckningar allt vanligare på tomahawkerna och även mässing blev allt vanligare att smida tomahawkerna av.

Tomahawken var också en symbol för krig. Något som skapade de bevingade orden "att begrava stridsyxan" när man slöt fred.

Bilder: Answers.com 2010-01-24

Källor: Wikipedia, Answers.com, Gränsfors tomahawker,

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-25 00:46 #1 av: [yodhe]

 

Tack sissi!

vilka snygga yxor, inte helt enkelt att kasta med en sån, har provat...

Anmäl
2010-01-25 08:17 #2 av: sissie

Kan tro det. Kräv massor med teknik kan jag förstå.

Såg när jag for runt och letade info att det finns flera vapen, indian, friluftklubbar m fl som tydligen har tävlingar i att kasta tomahawk.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-25 15:25 #3 av: [yodhe]

 

Näe du, det gäller att få svung på den, så bladet hamnar åt rätt håll...inte hel enkelt, det krävs en massa kraft, för dom är inte så lätta heller...

Anmäl
2010-01-25 19:25 #4 av: sissie

Fast jag skulle nog hellre göra det med en tomahawk än en vanligt yxa gjord för vedhuggning. Dom är tunga dom.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-25 21:51 #5 av: nera

Kul med en ny artikel. tack sissie.

Kan tänka mig att det schvingades en och annan yxa bland indianerna förr. Flört

Anmäl
2010-08-11 22:37 #6 av: JanGBG

Tungan uteHej, jag kom in på den här sida av nyfikenhet. Är mest på Vilda Wästern sajten.

Måste lägga till om Sissis artikel ( som är helt korrekt) att den form som yxan fick är en direkt avbildning av militära yxor, framför allt senare "änteryxor" för bruk i flottorna på segelfartygens tid. Det enda tilläget som gjordes var att vissa gjordes som pipor att röka med.

ObestämdIndianerna gick ju från stenålder till avancerad järnålder när dom kom i kontakt med de vita. Men har någon läst om någon indian som var smed?

Det måste ju ha funnits någon som tog ewfter de europeiska smederna? 

Anmäl
2010-08-21 18:41 #7 av: LinaN

Tomahawken gjordes inte bara i sten, utan även av hästars underkäkar varpå man slipade kanten vass. Ett frutkansvärt effektivt vapen som orsakar en rejäl skada om man kan hantera det. Vilket indianerna troligtvis kunde. De var specialister på sina egna vapen.

Jag skulle vilja tipsa om "Deadliest Warrior"-serien där en strid mellan en Apache-indian och en gladiator tar plats i datorsimulationer baserade på vapnenas faktiska prestationer på "ballistic"-dockor som används för att mäta skada osv.

Där får man se hur Apacheindianerna använde sina vapen och vilka tekniker som låg bakom....

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.