Nordamerikas indianer

Matoaka - den lekfulla

2010-01-25 22:48 #0 av: sissie

Historien om Pocahontas har nog alla hört vid det här laget. Men Pocahontas hade aldrig någon kärlek till John Smith. De var bara nära vänner. Men Pocahontas var i England där hon blev väldigt populär i sociteten.

Algonquian levde strax söder om Canada vid östkusten. Där kunde de fånga fisk, hummer och plocka musslor.

Algonquian indianerna var främst jägare men de odlade en del också. Majs till exempel. För att få majsen att växa fint så använde de fisk att gödlsa med. De var också samlare och plockade bär, nötter och vildris. Det var främst kvinnorna som samlade medan männen var ute och jagade både fågel och andra vilda djur som hjortar. De samlade också in lönnsirap från speciella lönnträd.

Algonquian bestod av flera stammar som två gånger per år samlades till Pow Wows. Pow Wows var inte bara ett tillfälle för stammarna att träffas och ha roligt, utan hövdingarna från de olika stammarna träffades och tillsammans så redde de ut problem och bildade allianser. De passade också på att byta varor med varandra.

De byggde kanoter från vilka de fångade sin fisk med spjut. De använde också barken från björkar och flätade korgar och askar ibland dekorerade med taggar från igelkottar. De använde också barken till ytterhöljet till kanoterna. Barken tog de från omkullfallna träd året om. De levande träden tog de också bark ifrån men bara på våren innan saven började stiga. Även cederträbark användes.

Algonquian tillverkade drömfångare som de hängde över sina barns sovplatser. De skulle fånga drömmar. Mardrömmar skulle gå vilse bland drömfångarens trådar med de goda drömmarna skulle hitta vägen ut och ner till barnen via de fjädrar som ofta fanns längst ner.

I en av Algonquian-stammarna , Pamunkey, hade stammens krigare fångat en vit man. Detta skedde i 1600-talets början och mannen namn var John Smith. Powhatan tänkte avliva mannen då hans såg det som ett hot att väta män levde på hans stams marker. Men hans högt ärade dotter tillät inte detta. Hennes namn var Matoaka, men som barn kallades hos för Pocahontas "den lekfulle".

800px-Pocahontas-saves-Smith-NE-Chromo-1870.jpgJohn Smith skonades efter att Matoaka(Pocahontas) hade övertalat sin far. John Smith upptogs i stammen och fick namnet Nantaquoud, och de lyssnade gärna till hans berättelse om kungarna i England.

John Smith var med och grundade Jamestown kollonin och Pocahontas hade stor del i förhandlingarna mellan folket i Jamestown och indianerna i Pamunkey. Relationerna var dock lång ifrån problemfria.

Efter att John Smith varit borta i flera dagar så hade folket i Jamestown börjat hungra då de inte visste hur man skulle få tag på mat i naturen. Matoaka hjälpte John Smiths folk genom att ge dem mat. Som betalning fick stammen speglar, skinande koppar och vackra pärlor. Hövdingen Powhatan var långt ifrån nöjd med det då han ville ha de vitas vapen.

Det slutade med att hövdingen slutade skicka mat till Jamestown om han inte fikc skjutvapen. John Smiths folk lyfte dock vapnen mot hövdingen och hans stam. Powhatan gav med sig och gav dem mera mat men skulle komma ihåg vad den vite mannen gjort.

Efter att John Smith återvänt till England och berättat för kungen där om sin upptäckt återkom han till Jamestown bara för att mötas av en förskräcklig syn. Av de 500 man som hade bosatt sig i Jamestown återstod endast dryga 50-talet efter en hård vinter.

Några år senare hade fler nybyggare kommit till Jamestown. En viss kapten Samuel Argall tog Pocahontas till fånga. Hon fick röra sig fritt inom Jamestown och hon fick både kläder och mat och bodde varmt. Matoaka blev förälskad i en nybyggare som hette John Rolfe. Strax därefter gifte de sig och Pocahontas fick en kristet namn, Rebecca.

Några år senare födde hon en son som fick namnet Thomas. John Rolfe planerade en resa tillbaka till England så att Pocahontas skulle få se hans hemland och träffa kungen och drottningen. Så 1616 åkte de med båten. Väl i England behandlades Pocahontas som en prinsessa, vilket hon ju var. Men hon blev känd som Pocahontas. Folket följde efter henne vart hon än gick. Hon även träffade John Smith, som hon bara var nära vän med och aldrig haft ett romatiskt förhållande med. Pocahontas hade trott att han dött och var överlycklig men ledsen över att hon inte kunde prata med honom timmavis.

Pocahontas saknade dock sitt hemland. England var så dimmigt och regnigt att hon ofta var sjuk. John Rolfe bestämde sig för att ta med henne och deras son hem till Nya landet i väst. På vägen hem drabbades hon av smittkoppor och dog utanför Gravesend där hon begravdes i en kyrka. John Rolfe och hennes son Thomas återvände till hennes hemland där ättlingar till Pocahontas fortfarande lever.

 

Källor:

Wikipedia

Answers.com

Native American

Bilder:

Wikipedia 2010-01-25

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-26 19:35 #1 av: nera

Tack för intressant läsning sissie.

Jag tyckte att den tecknade Pochahontasfilmen var trevlig. Det finns ju även en variant av den med riktiga människor också.

 

 

Anmäl
2010-01-26 19:37 #2 av: [Vargen-J]

Här är spelfilmen med riktiga människor :)

//Vargen
Sajtvärd på Indianer Ifokus

It makes my heart sick when I remember all the good words and the broken promises - Chief joseph

Anmäl
2010-01-26 19:38 #3 av: nera

Ja just ja - så hette den! Tack Vargen.

Anmäl
2010-01-26 23:29 #4 av: [yodhe]

 

Tack Sissi för en underbar artikel, alltid lika roligt att läsa om den sagan, som var sann....

Anmäl
2010-01-26 23:33 #5 av: sissie

Det är det som jag tycker är mest fashinerande med Pocahontas. Att sagan är sann. Hon har funnits även om romansen mellan henne och John Smith är uppdiktad.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-06 19:51 #6 av: LinaN

#2 blev väldigt besviken när jag såg filmen igår... Det var knepiga klipp och ett väldigt hoppande fram och tillbaka... synd att de inte gjorde mer flyt i filmen så att säga.

För ananrs så vart ju miljö och kulisser helt suveränt snyggt gjort.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-08-21 13:47 #7 av: [poppen]

#1 Jag älskar Pocahontas! En av de bästa Disney filmerna någonsin.

Denna låt älskar jag!

Anmäl
2010-08-27 11:40 #8 av: medde

En verkligt fin låt

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-09-10 21:44 #9 av: isa

Tack för en jätteintressant artikel! Glad

Anmäl
2010-10-29 19:50 #10 av: XeZafir

Härlig läsning! Flört

Anmäl
2011-07-13 21:06 #11 av: [NoOrdinaryGirl5]

Underbar artikel!! Ska inte ljuga dock, var lite besviken på att hon och John Smith aldrig hade ett romantiskt förhållande xD Men det är mest på grund av disney filmernas inflytande ;) Tack tack för interessant läsning!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.